Behovet for å lære og utvikle seg stopper jo ikke lenger ved aldersgrensen for pensjonering, og Pensjonistuniversitetet er derfor en ypperlig møteplass for de godt voksne som fortsatt er lærelystne og vil utfordre seg mentalt. Et medlemskap koster 500,- i året, og i retur får medlemmene ni foredrag og musikkforestillinger i gjennom året. Temaene spenner fra mafiaens virksomhet på Sicilia til Tora Aaslands foredrag om UNESCO til musikkforedrag med Arve Tellefsen.
Bredde og dybde - for alle!
«Vi er opptatt av å få inn gode foredragsholdere som holder høy kvalitet og at vi tilbyr varierte temaer i løpet av året» forteller leder Georg Benjamin Jenssen. Her skal det være noe for enhver smak; foredrag innen kunst, kultur, historie, teknologi og musikk.
«I tillegg til de månedlige foredragene, tilbyr vi mer dyptgående serier i vår- og høstsemesteret» legger Georg til. «I fjor lærte vi om Russland, mens vi denne høsten skal dykke ned i Afrikas utvikling og historie. Til våren håper vi på å kunne kjøre «Bli kjent med universitetet ditt» som går ut på å besøke de tre store instituttene ved NTNU hvor vi får høre om hva som foregår der og hvilken forskning som gjøres».
Populært tilbud
På sitt meste hadde Pensjonistuniversitetet 550 medlemmer, mens pandemien nå har gjort at flere er litt på vent. I dag rommer foreningen 350 medlemmer fra Gjøvik og kommunene omkring. Damene dominerer medlemslistene enn så lenge forteller foreningens sekretær Toril Singstad Pålshaugen. Men ellers er det en mangfoldig gjeng som treffes: “Det er fra unge pensjonister til folk på over 80 år med veldig variert yrkesbakgrunn».
Holder hjernetrimmen i gang
“Vi slutter ikke å lære fordi vi blir gamle, men vi blir fort gamle hvis vi slutter å lære” skal George Bernhard Shaw ha sagt. Pensjonisttilværelsen gir mange etterlengtet tid til å fordype seg i temaer de interesserer seg for. Og forskning tyder dessuten på at læring og mental stimulering kan forsinke og motvirke mental svekkelse, demens og tap av minne: "Hjernen trenger stimulering for å utvikle seg og holde seg i form. Særlig aktivitet som vekker interesse og engasjement bidrar til å forebygge svekkelser og stimulere vekst" sier Per Erik Solem, professor ved NTNU i Gjøvik.
«Vi ønsker å utfordre medlemmene til å utvide horisonten sin. Kanskje er det et tema du tenker ikke interesserer deg, men det er alltid noe du kan lære og som får deg til å tenke litt» kommenterer nestleder Kristina Weisæth.
Og akkurat det kan medlem Svein Erik bekrefte; «Jeg har aldri vært på noe kjedelig foredrag her. Og foredragsholderne vet virkelig hvilken målgruppe de har med å gjøre. De tilpasser innholdet sitt og legger opp til spørsmål og diskusjon».
Fra venstre: Svein Erik Nyhus, Halldis Bøe Nyhus og Oddny JemtlandOddny Jemtland skryter også av tilbudet «Det er mye interessant å høre på, emner som kanskje er helt fremmed for meg. Men når jeg kommer hit lærer jeg alltid noe nytt. Og når jeg går ut herfra gir det meg en god følelse. Selv om jeg ikke husker alt som blir sagt, så får jeg med meg en tråd videre. Det synes jeg er kjempepositivt».
Sosiale også viktig
Det kan være litt terskel å trå over å bli med på noe helt nytt, men de tre vi snakket med kan betrygge oss om at det går helt fint å komme alene. «Jeg har gått hit alene og har bare positive opplevelser med det» forteller Oddny. «Gjøvik er ikke så stort, så jeg treffer alltids noen jeg kjenner».
Og selv om “etterpåkaffen” har måttet vike på grunn av koronareglene inntil videre, er det likevel mange som bruker foredragene som et møtepunkt. «Mange tar en kaffe etter foredragene og reflekterer over hva en har hørt» forteller Svein Erik på vei ut i høstsola.
Synes du Pensjonistuniversitetet høres spennende ut?
Les mer om tilbudet og hvordan du kan melde deg på!